Odzież BHP dla pracowników przemysłu spożywczego

Nie jest łatwo wybrać odzież dla pracowników produkcji i przetwórstwa różnego rodzaju żywności. Pod uwagę należy bowiem wziąć wiele przeróżnych czynników, dzięki którym odzież BHP będzie odpowiednio dopasowana orz przystosowana do przyjętych w danym przedsiębiorstwie zasad. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, jak ważna jest to kwestia – wszak bez odpowiedniej odzieży nie ma mowy o odpowiedniej ochronie. Dotyczy to zresztą nie tylko samych produktów, lecz również naszych pracowników. Tym bardziej, że mowa tutaj o branży przemysłu spożywczego, gdzie brak odpowiedniej ostrożności może spowodować, że na produkt przedostaną się różne zanieczyszczenia czy ciała obce.

W związku z tym, dobrze jest podejść do tego temat w odpowiedni sposób i rzeczywiście postawić na taką odzież, która zapewni właściwą ochronę. Prócz tego powinna być ona jednak także wygodna, jak również gwarantować naszym pracownikom swobodę ruchu, co przecież jest w pracy niezwykle ważne. Jak więc widzimy, wybór odzieży roboczej dla pracowników produkcji i przetwórstwa żywności nie jest wcale łatwy i czeka nas dość trudne zadanie. Głównie dlatego warto wiedzieć, jakie czynniki będą najważniejsze oraz na które kwestie zwrócić największą uwagę. Wśród nich mamy przede wszystkim takie aspekty jak:

  • wymagania odbiorców,
  • funkcja ochronna odzieży,
  • poziom ryzyka,
  • temperatura w obszarze pracy,
  • dopasowanie odzieży do pracownika.

Skupiając się na tych rzeczach mamy pewność, że wybrana przez nas odzież spełniać będzie wszystkie oczekiwania – zarówno nasze, jak i pracowników czy odbiorców. Przy tym wszystkim warto jeszcze pamiętać, że niekiedy dobrym pomysłem może być również ekspozycja logo naszego przedsiębiorstwa na samej odzieży BHP, choć oczywiście nie jest to najważniejsza rzecz, o której powinno się myśleć.

Jak dobrać odpowiednią odzież BHP?

I tak, wiedząc już, na czym powinniśmy się skupić, możemy po kolei myśleć nad kolejnymi aspektami związanymi z odzieżą ochronną czy roboczą. Przede wszystkim, poznajmy oczekiwania oraz wymagania odbiorców naszych produktów spożywczych, gdyż niekiedy zdarza się, że posiadają oni swoje własne standardy z tym związane. W dalszej kolejności warto skupić się nad tym, jaka powinna być funkcja ochronna odzieży – w niektórych sytuacjach taka odzież chronić musi bowiem nie tylko produkt, ale również pracownika.

W ocenie zagrożeń pomóc może więc ocena poziomu ryzyka – dzięki temu będziemy wiedzieć, jakie dokładnie ryzyko występuje w danym obszarze produkcji żywności. Dobrym pomysłem będzie również zwrócenie uwagę na to, jakie warunki związane z temperaturą występują w danym obszarze produkcji i przetwórstwa żywności. Sama odzież BHP powinna być bowiem nie tylko wygodna – wszak to ona ma często największy wpływ na komfort pracy osób pracujących w naszym przedsiębiorstwie – lecz również wytrzymała oraz dostosowana do temperatur. Ocieplana w przypadku, gdy mowa jest o niskich temperaturach oraz odpowiednio odporna na wysokie temperatury, jeśli jest taka potrzeba. Pozostałe aspekty związane z odzieżą roboczą to między innymi występowanie logo, kolorystyka czy oznakowanie strefowe, czyli rzeczy, które również powinniśmy mocno wziąć pod uwagę.